Alu ketting in de operatiekamer

afbeelding-alu-1-2-300x212
November 2021 – alu ketting

Kettingen zijn onmisbaar in tal van toepassingen, denk aan fietskettingen, maar ook aan kettingzagen. Traditioneel worden deze van staal gemaakt, maar de wereld schreeuwt om lichtere kettingen.

 

 

Innovatie

In dit project zullen Total Support Group (TSG Group) en Euro-Techniek-Eindhoven (ETE), een ontwerp- en engineeringsbureau en een specialist op spuitgieten en stansen, en de daarvoor benodigde gereedschappen, samenwerken met de medisch specialisten van het UMC Utrecht om de kettingrol te ontwikkelen. De kettingrol is een chemisch bewerkt lichtgewicht rolletje dat als vervanging dient van de zwaardere stalen rollen die slijtage van een ketting en tandwielen beperken, zoals gebruikt in bijvoorbeeld een fietsketting of kettingzaag. Hiermee wordt een doorbraak bereikt: 20% minder gewicht, en een lagere wrijvingsweerstand. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de ketting met minder kracht hogere snelheden kan behalen door minder weerstand en dus efficiëntere energieoverdracht.

 

Kleinere schaal, grotere impact

De technologie zal worden gevalideerd in de toepassing van een fietsketting en van een medische botcementzaag. Alhoewel deze toepassingen uiteenlopende onderwerpen lijken, liggen ze dichtbij elkaar op technologisch vlak. In het geval van de fietsketting zal de prestatieverbetering leiden tot de mogelijkheid van hogere snelheden door minder weerstand en efficiëntere energieoverdracht.

Voor de botcementzaag geldt dat deze zo klein mogelijk moet zijn, echter met gebruik van staal was het tot dusver niet mogelijk de benodigde miniaturisatie te realiseren. Met de technologie van de kettingrol is dit wel mogelijk. Deze kettingzaag kan worden gebruikt bij heuprevisies, waarbij de kettingzaag gebruikt wordt om de cementmantel te splijten, waardoor het cement gemakkelijk los gemaakt kan worden van het bot en verwijderd uit het bovenbeen.

Binnen dit project hebben de samenwerkende partijen als doel de technologie door te ontwikkelen voor zowel een fietsketting als een medische botcementzaag, deze te testen en de werking te valideren

Impact op de regio

Dit project brengt zowel de chemische en mechanische metaalbewerking individueel op een hoger niveau, realiseert een combinatie van deze twee technieken, welke weer bijdraagt aan de grote thema’s van deze tijd, namelijk energie-efficiëntie, en verlaging van de zorgkosten. Onze Regio, Zuid-Nederland, is natuurlijk vanuit de historie en vanuit de kennis, uitstekend geschikt om dit project uit te voeren. Het project verstevigt daarmee niet alleen speerpunten van de regio, maar draagt ook bij aan maatschappelijke uitdagingen en het sportieve en gezonde imago van Zuid Nederland.