Matrijs

Wat is een matrijs? Een matrijs is een hol model in de contravorm van het gewenste product. In de basis: Trek het gewenste product af van een blok staal, zorg dat u bij die holte ook de gesmolten kunststof kunt krijgen, en na het stollen van de kunststof moet het stalen blok zo te openen zijn dat u het product er weer uit kunt krijgen. Een matrijs voor spuitgieten fungeert als een negatieve afdruk van het beoogde eindproduct: Waar geen staal zit in de matrijs kan de kunststof ingespoten worden.

Bij Euro-techniek maken we matrijzen voor het spuitgietproces. Het principe van een matrijs en het proces spuitgieten draait om het repeterend consistent maken van series uniforme producten. De nauwkeurigheid en kwaliteit van een matrijs zijn van cruciaal belang voor de productie van hoogwaardige kunststof onderdelen voor diverse toepassingen.

Het gebruik van een matrijs strekt zich uit tot verschillende sectoren, waaronder de auto-industrie, consumentenproducten, medische apparatuur en nog veel meer. De veelzijdigheid van matrijzen maakt het mogelijk om een breed scala aan complexe vormen en maten te produceren, van kleine precisieonderdelen tot relatief grote onderdelen. Bij Euro-Techniek zijn we gespecialiseerd in onderdelen in de grootte orde van tienden van millimeters tot maximum handheld product formaten.

Spuitgietmatrijzen

Spuitgietmatrijzen zijn onmisbaar in het spuitgietproces, waarbij deze matrijzen, vervaardigd van hoogwaardig staal, of eventueel zelfs hardmetaal, de essentiële vorm en kenmerken van het eindproduct bepalen. Het ontwerp van een spuitgietmatrijs speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de kwaliteit van de gegoten producten. 

De matrijs sluit aan op het injectiesysteem van de spuitgietmachine. Deze machine perst het vloeibare materiaal de spuitgietmatrijs in. In de matrijs kan een koude tak naar het product zijn of er wordt gebruikgemaakt van een hot-runner systeem, waarbij de kunststof in de matrijs tot aan het product vloeibaar wordt gehouden. De matrijs heeft kanalen nodig voor koelvloeistof om de gesmolten kunststof snel af te koelen en te stollen. Dit is essentieel om de cyclustijd van het spuitgietproces te verminderen en de kwaliteit van het eindproduct te waarborgen. De matrijs bestaat minimaal uit twee helften die kunnen worden geopend en gesloten om het afgewerkte product te verwijderen. Afhankelijk van de complexiteit van het eindproduct kunnen er meer delen nodig zijn, zoals schuiven of extra platen als deling. De spuitgietmatrijs bevat ook een uitwerpsysteem dat het afgewerkte product uit de matrijs duwt zodra deze geopend is.

Matrijzen op maat maken bij Euro-Techniek

Matrijzen vormen de ruggengraat van productieprocessen in diverse industrieën. Een bekwame matrijzenmakerij speelt een cruciale rol bij het ontwerpen, construeren en onderhouden van deze op maat gemaakte gereedschappen. Het maken van een matrijs is een complex proces dat diepgaande kennis vereist van materiaaleigenschappen, precisietechnieken en engineering vaardigheden.

De rol van een matrijzenbouwer begint met het vertalen van het eindproduct ontwerp naar een gedetailleerd matrijsontwerp en het daadwerkelijk maken van de matrijs. Dit omvat zorgvuldigheid bij het selecteren van geschikte materialen, het vaststellen van de optimale productiemethode en het implementeren van complexe technische specificaties in het uiteindelijke matrijsontwerp. Deze stappen zijn essentieel bij het laten maken van matrijzen en zorgen ervoor dat de productie soepel verloopt.

Onze kennis en vaardigheden van het spuitgietproces – we hebben immers ook een spuitgieterij – komen tot uiting in het matrijsontwerp. We ontwerpen in 3D in Visi-cad, en kunnen binnen Visi – ook reeds een eerste orde analyse van de “mold-flow” maken. Daarnaast hebben we ook Moldex (simulatiesysteem), wat meer geavanceerde analysemogelijkheden biedt om het matrijsontwerp, en daarmee het productieproces te optimaliseren. Dit resulteert in verbeterde efficiëntie, nauwkeurigheid en effectief kostenbeheer binnen het spuitgietproces, en kortere doorlooptijd.

Spuitgietmatrijzen zijn vaak hoog-complex, met veel componenten die samen moeten werken, nauwkeurig moeten passen om te zorgen dat niet alleen het product alle features heeft die het moet hebben, maar ook geen extra features heeft die ongewenst zijn, zoals bramen en vliezen door teveel speling tussen matrijsonderdelen. Dit moet zo zijn bij vrijgave, maar ook gedurende de levensduur van de matrijs: Zie hier de cruciale rol als ruggengraat van een soepele en effectieve productielijn. Nauwkeurig aanmaken van de onderdelen van de matrijs is de sleutel tot goede producten.

Euro-Techniek als uw matrijzenmaker!

Het ambacht van onze matrijzenmakerij in omgeving Eindhoven is onmisbaar voor de productie-industrie. Onze expertise in het maken van matrijzen en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen draagt bij aan het creëren van hoogwaardige producten. Van het produceren van prototypes tot het op grote schaal fabriceren, een ervaren matrijzenbouwer speelt een centrale rol bij het waarborgen van precisie, kwaliteit en efficiëntie in wereldwijde productieprocessen. Of u nu actief bent in de auto-industrie (IATF 16949 certificaat aanwezig, PPAP documentatie), medische sector (ISO-13485 certificaat aanwezig, DQ-IQ-OQ-PQ documentatie), elektronica, high tech (ISO 14644 clean room certificering aanwezig) of een ander vakgebied, wij leveren matrijzen die de productiviteit verhogen en de efficiëntie verbeteren, en we begrijpen uw onderliggende eisen.

We werken nauw samen met onze klanten, en dat begint al bij de afdeling engineering. Van concept tot levering, we zorgen ervoor dat elke matrijs perfect aan uw verwachtingen voldoet. Meer weten over Euro-Techniek als matrijzenmaker voor het laten maken van een matrijs? Of wilt u meer weten over wat matrijzen nu precies zijn? Neem dan contact met ons op!

Bel onze specialisten

Krijg vrijblijvend deskundig advies

+31 (0) 40 – 253 99 95


Bel me terug formulier

Engineering in beeld

Meer specialisaties

Gereedschapmakerij

Stamperij

Spuitgieten