Engineering

Euro-Techniek biedt uitgebreide engineeringdiensten om de klanten te begeleiden in het  productontwikkelingsproces. Onze deskundige procestechnologen voor spuitgieten en stampen zijn essentieel in dit engineeringproces en ondersteunen de productontwikkelaars door de vereiste kenmerken en eigenschappen van het product te identificeren en om te zetten naar geschikte eigenschappen voor spuitgieten en stampen. Door deze samenwerking tussen de procestechnologische engineering van Euro-Techniek, en de engineering bij de productontwikkeling van de klant ontstaat een oplossing, waarbij de mogelijkheden en beperkingen van kunststoffen met spuitgieten en/of metaal met stampen helder worden gecombineerd met de eisen en wensen van de te maken producten.

Euro-Techniek initieert vervolgens de productie door matrijzen en stempels te ontwikkelen op basis van de (gedetailleerde) product tekeningen en de materiaaleigenschappen van kunststof en metaal. Zoveel mogelijk met bewezen technologie, maar waar nodig zoeken we de grens op én verleggen we de grens met innovaties. De procestechnoloog speelt een cruciale rol bij het vaststellen van spuitgiet en stamp parameters in de engineeringfase, die vervolgens worden geoptimaliseerd tijdens proefspuitingen en proefstampingen. Ons toegewijde team onderhoudt en optimaliseert de matrijzen en begeleidt de productie, waarbij we flexibel inspelen op klantvragen en eventuele wijzigingen in het product doorvoeren. Euro-Techniek staat garant voor hoogwaardige producten dankzij een doordacht engineering- en productieproces, en continue optimalisatie.

Hoe kan engineering uw bedrijf en de productontwerpen assisteren?

Euro-Techniek, met name de afdelingen engineering binnen ons bedrijf, biedt uitgebreide ondersteuning in productontwikkeling. We spelen een cruciale rol in procesontwikkeling van het spuitgiet- en stampproces. Onze gespecialiseerde procestechnologen in spuitgieten en stampen zijn betrokken bij verschillende stadia van product engineering en werken nauw samen met product ontwerpers.

In de vroege stadia van het ontwerp is de procestechnoloog al betrokken, waarbij de nadruk ligt op product design engineering voor spuitgieten en stampen. De procestechnoloog geeft waardevolle input over ontwerpkeuzes, adviseert over geschikte materialen en biedt richtlijnen voor efficiënt ontwerpen. Door simulatie en prototyping worden potentiële problemen geïdentificeerd en geoptimaliseerd, wat bijdraagt aan kostenbeheersing.

Kostenbeheersing en kwaliteitsborging zijn integrale aspecten van onze dienstverlening. De procestechnoloog werkt samen met product ontwerpers om productiekosten te minimaliseren en kwaliteit te waarborgen. Dit omvat het geven van ontwerp advies en richtlijnen, het opstellen van specificaties, implementeren van inspectiemethoden en continu monitoren van de procesontwikkeling van het spuitgieten en stampen.

Door deze doordachte samenwerking tussen procestechnologen en product ontwerpers garandeert Euro-Techniek als engineering partner voor uw bedrijf niet alleen dat producten aan ontwerpvereisten voldoen, maar ook optimaal geschikt zijn voor efficiënte en kosteneffectieve spuitgiet- en stampprocessen. Euro-Techniek is daarmee uw betrouwbare partner in product design engineering en procesoptimalisatie.

Met behulp van engineering een nieuw gereedschap in gang zetten.

Spuitgieten, ook bekend als injection molding, waarbij vloeibare kunststof in een mal geperst wordt en dan uithardt, en stampen, waarbij plaat- of bandmateriaal wordt omgevormd, zijn cruciale productietechnieken. Bij Euro-Techniek wordt dit productieproces nauwgezet begeleid, beginnend met proces- en vormsimulaties. Bij spuitgieten analyseert de simulatiesoftware de stroom van gesmolten materiaal door de mal, terwijl bij stampen de eindige elementen methode gebruikt wordt voor vormstappen en bijvoorbeeld terugvering na buiging. Het ontwerp van het gereedschap, met aandacht voor geometrie, positionering van aanspuiting, koelsysteem en uitwerpmechanisme bij matrijzen, gebeurt met geavanceerde CAD-software als Visi-cad. De daadwerkelijke productie van de mal, aangestuurd door de CAM-module van Visi, resulteert in een gereedschap dat perfect aan zijn ontwerp voldoet.

Na proefstamping of -spuiting volgt het perfectioneren van het gereedschap bij engineering, waarbij Euro-Techniek gebruikmaakt van methoden als AQPQ met PPAP-documentatie en PSW. Engineers integreren automatiserings- en robotica-oplossingen voor geautomatiseerde productie, terwijl kwaliteitscontrole methoden zoals procesparameters monitoring en visuele inspectie zorgen voor naleving van specificaties.

Engineering bij spuitgieten en stampen vereist diepgaande expertise in mechanische, materiaal- en productietechniek. Door deze aspecten te optimaliseren, waarborgen de ingenieurs van Euro-Techniek een efficiënt, kosteneffectief en hoogwaardig spuitgiet- of stampproces. De nauwkeurige afstemming van simulaties, gereedschapontwerp en productie maakt Euro-Techniek de ideale partner voor complexe engineering uitdagingen in deze productieprocessen.

Welke rol heeft engineering in spuitgiet- en stampproductie?

Bij Euro-Techniek neemt engineering een centrale rol in bij het begeleiden van de productie van kunststof producten bij spuitgieten en de productie van metalen producten bij stampen. Onze engineers zijn toegewijd aan het optimaliseren van processen voor een efficiënte, betrouwbare en hoogwaardige productie. In de industriële productontwikkeling spelen zij een sleutelrol in taken zoals procesoptimalisatie, waarbij parameters zoals injectiesnelheid en druk bij spuitgieten, en slag-tempo en grootte bij stampen nauwkeurig worden afgestemd.

Kwaliteitsborging is een prioriteit, met continue monitoring van procesparameters en uitvoering van inspecties om te garanderen dat geproduceerde onderdelen aan strenge specificaties voldoen. Onderhoud en reparatie van spuitgietmachines, persen, matrijzen en stempels worden zorgvuldig gepland en uitgevoerd, met een focus op preventief en voorspellend onderhoud om productie continuïteit te waarborgen. Training en ontwikkeling van productiepersoneel dragen bij aan een competent team, terwijl innovatie en verbetering voortkomen uit het bijblijven met technologische ontwikkelingen. Bijvoorbeeld, Euro-Techniek implementeerde gravimetrische menging voor constante inkleuring bij spuitgieten, gevolgd door kleurmeting voor nauwkeurige instellingen. Bij stampen meten we de eigenschappen van de band met Vision en koppelen dit automatisch door naar de stempel.

Rapportage en analyse van productiegegevens vormen de basis voor continue verbetering. Door deze taken nauwgezet uit te voeren, draagt Euro-Techniek’s engineering team bij aan het succes en de duurzaamheid van de kunststof- én de metaalproductie, waarbij kosten worden verminderd en productkwaliteit behouden blijft. Euro-Techniek is uw betrouwbare partner in de industriële productontwikkeling en uiteindelijke productie van hoogwaardige kunststof en metaal producten door middel van spuitgieten en stampen.

Bel onze specialisten

Krijg vrijblijvend deskundig advies

+31 (0) 40 – 253 99 95


Bel me terug formulier

Engineering in beeld

Meer specialisaties

Gereedschapmakerij

Stamperij

Spuitgieterij