Spuitgieten

Spuitgieten is een techniek die uitblinkt in vormvrijheid, met een hoge mate van precisie, en de mogelijkheid om delen toe te voegen. Bij onze gespecialiseerde spuitgieterij ligt de focus op hoogwaardig werk met minimale toleranties en het vervaardigen van complexe producten, met name voor technische en medische toepassingen, in een grootte maat maximum “hand held” zeg 300 * 300 mm. We verwerken van ‘moeilijke’ materialen en hebben expertise in het integreren van metalen, keramiek, magneten en ook filterdoeken in spuitgegoten onderdelen. In huis hebben we meer dan 50 medische kwaliteiten en meer dan 100 technische kwaliteiten aan materialen op voorraad. Vooral bij de ontwikkeling van nieuwe producten is dit erg handig.

Onze spuitgieterij beschikt over een breed scala aan mogelijkheden, inclusief horizontale en verticale machines met sluitkrachten van 25 tot 100 ton. 2K spuitgieten is ook aanwezig. Om de producten te handelen, gebruiken we diverse vormen van automatisering en robotica.

We kunnen een stofvrije omgeving voor het spuitgieten garanderen op ISO klasse 8. Indien nodig bieden we zelfs microbiologische monitoring tijdens het productieproces en monteren we de producten achteraf in een eveneens gecontroleerde omgeving op ISO klasse 7 en 8.

Het proces spuitgieten

Het proces begint met het drogen van het granulaat (kunststof in kleine korrels) tot het benodigde niveau. Vervolgens wordt het granulaat naar de machine gebracht op vraag van de hopper (een toestel op de spuitgietmachine). De hopper houdt zijn voorraad granulaat tussen grenzen, en houdt ook de kunststof op temperatuur en droog). Vanuit de hopper valt het granulaat in de schroef. In deze schroef wordt het granulaat in oplopende temperatuur verwarmd en tot smelt gebracht. Eenmaal gesmolten wordt de smelt met precisie in een matrijs geïnjecteerd. Middels de temperatuur verlopen en de aangehouden drukken kan er veel invloed op het proces uitgeoefend worden. Eenmaal in de matrijs begint de smelt te stollen. Indien voldoende gestold, opent de matrijs, en wordt het product uitgestoten en begint de cyclus opnieuw.

Deze techniek stelt ons in staat om op maat gemaakte producten te produceren met complexe structuren en nauwkeurige afmetingen, met hoge reproduceerbaarheid. Perfect voor unieke series die voldoen aan de specifieke eisen van klanten.

Kunststof spuitgieten in kleine en grote series

Afhankelijk van de gewenste seriegroottes moet de productie opgezet worden, voor kleine series wordt een enkelvoudige matrijs gebruikt, voor grotere series worden meervoudige matrijzen gebruikt.

Evenzeer, bij kleine series is het economisch gunstiger om met een tak aanspuiting (tussen de schroef en het product te werken, terwijl bij grotere series gunstiger is om een hotrunner in te zetten om het materiaalverbruik te reduceren. 

Economisch is dit een trade-off tussen initiële investering en product kosten. 

Voor kleine series en prototypen producten is een uitvoering met schuiven in de matrijs duur, we werken met deze kleinste series met handmatige inlegdelen als schuif.

Voor grote series is naast materiaalverbruik de cyclustijd van doorslaggevend belang. Extra proces engineering kan de procesparameters aanpassen, om zo de cyclustijd te verlagen. In de matrijs kan met extra koelmogelijkheden de koeling versneld worden, enzovoort.

Met de materiaalkeuze in de matrijs kan ook nog kosten worden beïnvloed : Bij de grote series werken we met inzetstukken, waar nodig van hardmetaal, dit alles om de standtijd zo hoog mogelijk te maken.

Spuitgietmatrijzen zijn de sleutel tot perfectie

Spuitgietmatrijzen vormen het fundament van het spuitgietproces. Deze vormen, gemaakt van hoogwaardig gereedschapsstaal of hardmetaal, bepalen de vorm en kenmerken van het eindproduct. Het ontwerp van de matrijs, inclusief de koelkanalen, lucht uitlaten en spuitgaten, is van cruciaal belang voor het verkrijgen van hoogwaardige producten.

De expertise van spuitgieters, constructeurs, materiaal deskundigen en procestechnologen komt tot uiting in het ontwerp van de matrijs. Met 3D ontwerpen en simulatiesoftware kan in het ontwerpstadium al veel mogelijke problemen ondervangen worden, en het ontwerp geoptimaliseerd worden, waardoor efficiëntie, precisie en kostenbeheersing worden gewaarborgd.

Hoewel spuitgietmatrijzen complex zijn, vormen ze de ruggengraat van een vlotte en effectieve productie. Het begrijpen van deze essentiële componenten is cruciaal voor het waarborgen van topkwaliteit in het spuitgietproces.

De kosten van van spuitgieten

Kostenbeheersing van spuitgiet componenten of onderdelen is een essentiële factor voor onze klanten. Het omvat verschillende aspecten, waaronder materiaalkeuze en ontwerp van het product, kosten en mogelijkheden van de matrijs (voudigheid, koeling, hot runner versus cold runner) maar ook optimalisatie van het proces (cyclustijd), en medewerker efficiëntie en bestel strategie. Dit laatste laat zich als volgt illustreren : Het inrichten van een spuitgietmachine met een matrijs, aanlopen van productie, en vrijgave van de productie is een proces dat meerdere uren inneemt, en arbeidsintensief is. Sec een spuitgietcyclus zit typisch tussen de 10 en 100 seconden. Het spuitgiet proces zelf kan veelal onbemand of met beperkte aandacht lopen. De kosten van de opstart worden verdeeld over de seriegrootte, en vooral bij kleine series is dit een factor van belang. De kosten van de matrijs moeten over totale aantal te produceren artikelen verdeeld worden.

Het begrijpen van deze factoren stelt bedrijven in staat om strategieën te implementeren die de productiekosten verlagen zonder concessies te doen aan kwaliteit. 

Product ontwerp en materiaalkeuze zijn uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de klant, daar adviseren we slechts in. Wij als spuitgietbedrijf benutten technologieën als flow simulaties en methoden als scientific molding om de proceskosten te optimaliseren. Door het minimaliseren van afval (efficiënt gebruik van grondstoffen), het verbeteren van cyclustijden, streven ze naar maximale kosteneffectiviteit zonder in te boeten op prestaties.

Het beheersen van de kosten van spuitgieten vereist een holistische benadering die zowel de technische ontwerp aspecten als de operationele efficiëntie omvat.

Bel onze specialisten

Krijg vrijblijvend deskundig advies

+31 (0) 40 – 253 99 95


Bel me terug formulier

Spuitgieterij in beeld

Meer specialisaties

Engineering

Gereedschapmakerij

Stamperij