Matrijzen

Een matrijs of mal is een holle gietvorm, zeg een negatief van een produkt. De holte in de matrijs heeft de vorm van het gewenste product. De eisen die aan het produkt gesteld worden, en de uitvoering van het produkt leiden tot eisen aan het matrijs ontwerp, de matrijsuitvoering en aanmaak.

Bijvoorbeeld de keuze van het produktmateriaal heeft gevolgen voor de uitvoering van de matrijs, een hoge temperatuur kunststof als PEEK stelt andere eisen aan de koeling als een PP materiaal.

De kunststof wordt in de schroef van de spuitgietmachine geplastificeert, en wordt daarna ingespoten in de matrijs, en begint daar door af te koelen weer vast te worden. Men kan zich eenvoudig voor stellen dat voor de ene kunststof een andere matrijstemperatuur nodig is dan voor een andere kunststof.

Evenzeer heeft een optisch product uiteraard een andere oppervlakte structuur nodig dan een speelgoed onderdeel, vandaar dat deze matrijzen op een andere manier afgewerkt worden.

Zo zijn er vele variabelen in het ontwerp en vervaardiging van de matrijs. Gaarne helpen wij U verder op weg. In https://www.euro-techniek.nl/en… kunt U zien wat wij middels engineering kunnen bijdragen in het ontwerp van uw matrijs, in https://www.euro-techniek.nl/ge… kunt U zien welke mogelijkheden wij hebben om uw matrijs aan te maken, en op https://www.euro-techniek.nl/sp… kunt u diverse matrijzen in video’s bekijken.

Bel onze specialisten

Krijg vrijblijvend deskundig advies

Engineering in beeld

Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen